KAMPUS STUDY BLOG

Переваги польських університетів

Якість, рівень, рейтинги та переваги навчання в Польщі, програми обміну та можливість стажу, а також стипендії та безкоштовне навчання

Давайте знайомитися!
Стаття була написана компанією Kampus Study
Kampus Study допомагає зі вступом до ВНЗ Польщі.

Хочеш отримати ще більше корисної інформації ?
Запрошуємо відвідати нашу веб-сторінку та блог.

Якісне навчання у вузах європейського рівня

Польща лідирує серед інших європейських країн за кількістю університетів.

Наразі в країні налічується 470 вищих навчальних закладів (132 державних та 338 приватних).

В Індексі освіти 2022 програми розвитку United Nations Development Programme Польща посідає 34 місце з 191 країни.

Завдяки активній роботі Польської національної акредитаційної комісії (Państwowa Komisja Akredytacyjna) рівень освіти в польських університетах є високим, а система освіти відповідає вимогам ENQA.

Усі провідні університети пропонують програми англійською мовою, включаючи медицину, інженерію, бізнес та фінанси, а також мають спеціальні служби для задоволення потреб іноземних студентів. Спеціально призначені польські студенти допомагають іноземцям адаптуватися до нового середовища.

Польська університетська система відповідає нормам і директивам Болонського процесу, метою якого є підвищення якості та престижу освіти в європейських вищих навчальних закладах, а також прийняття стандартизованих ступенів і звань.
Студенти, універсиет, випуск

Рейтинги польських ВНЗ

Польська вища освіта виправдано високо оцінюється, а польські університети вже кілька років поспіль входять до найважливіших світових рейтингів, щороку покращуючи свої позиції.

Один з таких рейтенгів - QS, включає 14 польських університетів.

Рівень якості освіти залежить від багатьох речей, від фінансування до освітніх структур.

У 2023 році освітні рейтинги по країнах розподілилися наступним чином:

1 Японія
2 Гонконг
3 Фінляндія
4 Велика Британія
5 Канада
6 Нідерланди
7 Ірландія
8 Польща
9 Данія
10 Німеччина
11 Сполучені Штати Америки
12 Австралія
13 Нова Зеландія
14 Росія
15 Бельгія
16 Швейцарія
17 Швеція
18 Австрія
19 Італія
Студентки, універсиет, випуск

Переваги диплому польського університету

Польські дипломи про вищу освіту визнаються і приймаються в багатьох європейських країнах, особливо в США, Канаді та Великобританії, а також на міжнародному рівні.
Найголовніше, що такий диплом про вищу освіту гарантує працевлаштування в цих країнах.

У Польщі, країні-учасниці Болонського освітнього процесу, можна отримати ступені бакалавра, магістра та доктора наук. Існує також загальноєвропейська система накопичення та перезарахування кредитів ECTS, що забезпечує мобільність студентів. При необхідності студенти можуть продовжити навчання в іншій європейській країні і вступити на той самий курс.

Диплом польського університету є відмінною можливістю для отримання посвідки на проживання та набуття статусу повноправного громадянина Європи. Після закінчення польського університету українські студенти можуть працевлаштуватися без оформлення робочої візи. Українські студенти, які навчаються в польських університетах, можуть подорожувати в будь-яку точку Європи з шенгенською візою.

У Польщі студенти мають можливість навчатися англійською мовою за програмою подвійного диплому. За цією програмою ви навчаєтесь у двох університетах одночасно, в одному в Польщі, а в іншому - в іншій країні. Студенти, які успішно завершують програму подвійного диплому, отримують диплом обох університетів.
Студент, універсиет, навчання, пара

Навчання за обміном і стажування

Польські університети беруть участь у програмі обміну студентами ERASMUS, яка є двосторонньою угодою з іншими університетами Європи та світу.

Вона пропонує можливість навчатися протягом семестру в одному з десятків університетів європейських країн і отримати фінансову підтримку від програми, яка в більшості країн покриває повну вартість проживання під час періоду обміну.

Польські університети пов'язані з університетами та коледжами по всій Європі. Починаючи з другого курсу, студенти отримують практичні навички та досвід роботи в польських та європейських компаніях, а найбільш кваліфіковані студенти в цей період отримують пропозиції щодо працевлаштування.

Навчання в Польщі для українців після 11 класу - це можливість отримати цінний досвід роботи в іноземній компанії через стажування та підробіток.
Студенти, універсиет, випуск, диплом

Час навчання

Здобути вищу освіту в Польщі можна за коротший період часу - три роки на бакалаврі та півтора року на магістратурі.

Тривалість навчання на бакалавраті залежить від обраної програми навчання. Бакалаврат з гуманітарних наук триває три роки і завершується присвоєнням ступеня бакалавра. В інженерних науках бакалаврат триває 3,5 роки і завершується отриманням ступеня інженера.

Магістерські програми тривають 1,5 або 2 роки, залежно від навчальної програми.

До речі, у польських університетах на першому курсі не викладаються загальні предмети, а студенти починають вивчати спеціалізовані дисципліни з першого дня зарахування.
Студенти, універсиет, навчання

Стипендії в польських університетах та безкоштовне навчання в Польщі

Загалом навчання іноземців у Польщі є платним, але слід зазначити, що польські університети мають власні програми знижок та стипендій для іноземних студентів.

Існує лише два способи безкоштовного вступу до польських університетів для українців:

1) Надати сертифікат про знання польської мови на рівні С1 - такий варіант діє при вступі до державних університетів Польщі, а також потібно буде вибороти місце на навчання серед інших кандидатів, де також будуть громадяни Польщі;
2) Карта поляка.

Однак, якщо у вас немає Карти Поляка, ви можете брати участь у стипендіальних програмах та змагатися за різні гранти.

У польських університетах доступні наступні стипендії:

  • Соціальні для малозабезпечених студентів;
  • Ректорські для найкращих студентів;
  • Міністерські стипендії за високі досягнення нп. у спорті;
  • Одноразові гранти.
Студенти, універсиет, навчання