KAMPUS STUDY BLOG

НАВЧАЛЬНИЙ РІК


Давайте знайомитися!
Стаття була написана компанією Kampus Study
Kampus Study допомагає зі вступом до ВНЗ Польщі.

Хочеш отримати ще більше корисної інформації ?
Запрошуємо відвідати нашу веб-сторінку та блог.

Як виглядає навчальний рік

Навчальний рік у польських університетах розпочинається у жовтні кожного року і триває як правило до травня/червня.

Пункти ECTS

Структура навчання побудована на Болонській системі, тобто кожному студенту потрібно назбирати певну кількість пунктів ECTS для того, щоб отримати диплом. Пункти ECTS здобуваються під час екзаменаційної сесії, тобто кожного разу коли ви складаєте екзамен на сесії, то отримуєте певну кількість пунктів ECTS в залежності від того яку оцінку отримали з екзамену, чим вища оцінка, тим більше пунктів. Університет сам визначає скільки пунктів має кожен предмет, є предмети які можуть мати 6-7 пунктів (тобто основні), а є які можуть мати 3-4 пункти (додаткові або факультативні).
Студенти, універсиет

Лекції та практичні заняття

Пари поділені на 2 категорії, це лекції (wykłady) та практичні заняття (czwicenia). Найчастіше лекції проводяться у великих аудиторія і це виглядає як начитка матеріалу, де студенти слухають і нотують потрібно їм інформацію, живої дискусії з викладачем на таких лекціях як правило немає. Практичні заняття проводяться у малих групах до 15 людей й у менших аудиторіях. На таких заняттях студенти набагато активніше залучені до дискусій та спілкування з викладачем. Формування менших груп обумовлене потрібністю приділяти більше уваги кожному учаснику таких занять, якщо у порівнянні з лекціями при великих групах кожному приділити уваги важко, то на практичних заняттях така можливість доступна.
Підсумовуючи кожен предмет який являється обов'язковим буде поділений на 2 частини лекції і практичні заняття.

Сесії

Допуск до сесії це дуже важливий елемент у структурі навчання у польському ВНЗ. Для того, щоб мати можливість приступити до зимової чи то літньої сесії, протягом семестру саме на практичних заняттях будуть проміжні тести (або як у школі ви привикли це називати контрольні роботи). Як правило за семестр потрібно буде написати 2 або 3 таких тести, і якщо у вас вони будуть не здані на позитивну оцінку (тобто мінімум 3) ви будете мати так званий “недопуск”. Це означає, що ви не зможете розпочати сесію в основний термін, і Вам прийдеться брати повторний курс цього предмету, тобто наступного семестру ще раз проходити весь курс (уникайте цього, адже за повторний курс потрібно додатково платити).

Студентське самоврядування

Щодо студентського самоврядування, то кожен університет має студентську раду, в яку може потрапити (через вибори) кожен охочий. Потрібно подати заявку на свою кандидатуру та агітувати, щоб за вас проголосували. Студентська рада має певний вплив на організаційну структуру університету. За допомогою неї студенти можуть подати свої пропозиції щодо змін навчання тощо.
Студенти, універсиет

Стажування під час навчання

Як правило у кожному університеті є офіс “практик і кар'єри” який пропонує своїм студентам можливість пройти стажування у різних компаніях. Часто роботодавці самі звертаються до університетів у пошуці молодих працівників, яких хочуть залучити не на повний робочий день, щоб студент міг поєднувати стажування з навчанням. Часто таке стажування платне, проте бувають і безоплатні пропозиції для здобуття досвіду на ринку праці. По статистиці вже з 2 курсу студенти починають звертатись до офісу “практик і кар'єр” що дає можливість уже в дуже молодому віці попробувати свої теоретичні знання втілити у практиці.

Обмін студентами

Всі польські університети беруть участь у програмі обміну студентами. Є різні програми, проте найпопулярніша це “Erasmus +”. Ваш університет може мати договір співпраці з університетами в інших країнах ЄС, набір на таку програму проводиться раз у рік, і ви можете поїхати на семестр або два в іншу країну без додаткових оплат, ба більше всі студенти програми “Erasmus +” отримують стипендію і місце проживання. Все що потрібно це скласти тест з англійської мови на рівень В2. Для того, щоб дізнатись в які країни можете по обміну поїхати саме Ви, радимо звернутись до Вашого відділу міжнародної співпраці в університеті.
Студенти, універсиет

Підсумок

Підсумовуючи, університетське життя дуже різноманітне та цікаве. Є багато опцій чим можна займатись додатково окрім звичного навчання, наприклад спорт, саморозвиток, практика, стажування і багато іншого. Пам'ятай, що потрібно бути максимально активним та цікавим світу, а університети у Польщі тільки будуть допомагати імплементувати вашу цікавість та активність у життя.