KAMPUS STUDY BLOG

ІНШІ ВИДИ ТРАНСПОРТУ В ПОЛЬЩІ ДЛЯ СТУДЕНТА

Сьогодні ми детальніше розглянемо операторів електричних самокатів, велосипедів та автівок на прокат а також їх тарифи, правила, недоліки і поговоримо про правила дорожньогу руху

Давайте знайомитися!
Стаття була написана компанією Kampus Study
Kampus Study допомагає зі вступом до ВНЗ Польщі.

Хочеш отримати ще більше корисної інформації?
Запрошуємо відвідати нашу веб-сторінку та блог.

По приїзду до Польщі ви звернете увагу на ще одну цікаву річ - вулиці заповнені різнокольоровими електричними самокатами????

Спочатку це була лише весела розвага, проте, з часом гуляйноги стали невід’ємною частиною міського транспортного сполучення.


Для користування вам потрібно завантажити додаток одного з доступних у вашому місті операторів, знайти на мапі заряджений транспорт, зісканувати QR-код і насолоджуватися швидкою їздою! А після поїздки припаркувати самокат у будь-якому місці, яке не перешкоджатиме іншим учасникам руху, та закінчити поїздку у додатку.


Переваги двоколісного транспорту це:

1) Компактність: можна їздити тротуаром або велосипедною доріжкою, об’їжджаючи затори, швидкість - можна розігнатися до 35 км/годину і блискавично добратися до місця призначення;

2) Мобільність: взяти і залишити самокат можна в будь-якому зручному місці і, звичайно, неймовірні відчуття - ви переживатимете дитячу радість кожного разу, керуючи цим дивом.

ВЕЛОСИПЕДИ


NextBike

Крутий тренд у Європі - вуличні велосипеди, які ти знайдеш на кожному кроці і можеш залишити будь-де. Компанія здає в оренду близько 30 000 велосипедів у Німеччині та ряді інших країн світу, таких як: США, Великобританія, Нова Зеландія, Польща, Хорватія, Чехія, Австрія та Швейцарія, Україна.

Користувачі велосипедів реєструються в додатку, де отримують доступ до мапи з вільними роверами і з легкістю можуть їх забронювати, повернути або подивитися свій маршрут.
Кожен велосипед зберігається на спеціальній станції. Є міста з гнучкою зоною, що дозволяє користувачам повертати велосипед куди завгодно у визначеній зоні за невелику додаткову плату.

На міжнародному рівні nextbike працює в Австрії, Швейцарії, Нідерландах, Латвії, Польщі, Новій Зеландії, Туреччині, Болгарії, Боснії та Герцеговині, Хорватії, Кіпрі, Чехії, Дубаї, Угорщині, Україні, Великобританії та США. Дві найбільші схеми прокату громадських велосипедів, що експлуатуються nextbike, - це Veturilo у Варшаві з 5 292 велосипедами та MOL BuBi у Будапешті.

Veturilo

Це загальнодоступна система спільного використання велосипедів у Варшаві, запущена 1 серпня 2012 року з 55 станціями та 1000 велосипедами в 3 районах - Śródmieście (центр міста), Bielany та Ursynów, 2 інші станції запрацювали в середині серпня на Wilanówie. Це найбільша система спільного використання велосипедів у Польщі та п’ята за величиною в Європі. Він також вважається однією з найуспішніших систем спільного використання велосипедів у світі.

Велосипеди доступні протягом 9 місяців у році, з 1 березня по 30 листопада. Для того, щоб користуватися системою, користувачам потрібно зареєструватися та сплатити початковий внесок у розмірі 10 злотих. Перші 20 хвилин їзди безкоштовні, година - 1 злотий. Наступні години коштують 3, 5, 7 злотих.

Велосипедом можна користуватися до 12 годин, за перевищення цього ліміту стягується плата в 200 злотих, а через 13 годин оператор може повідомити поліцію про викрадений велосипед. Плата за крадіжку, втрату або знищення велосипеда становить 2000 злотих.

САМОКАТИ


Lime

Компанія Lime є світовим лідером спільної оренди електросамокатів. Сервіс поширений і популярний в США та Європі. В 2020 році самокати цього сервісу можна зустріти навіть в Україні.

Щоб скористатися сервісом, користувач встановлює додаток Lime на смартфон. У додатку відображаються всі доступні транспортні засоби поблизу. Перед початком поїздки клієнт надає дані про оплату, потім сканує QR-код на транспортному засобі і починає поїздку. Щоб завершити поїздку, скутер потрібно припаркувати, а в додатку активувати функцію "завершення поїздки". Вартість поїздки відразу ж знімається з карти користувача. Сервіс вимагає від кожного користувача сфотографувати припаркований транспортний засіб, щоб перевірити, чи був він припаркований правильно.

Ціна розблокування самокату - 3 злотих і за кожну хвилину їзди нараховується 50 грош.

Bolt

Це популярний таксі сервіс, який добре знають, як в Україні, так і в Європі. Чому ми згадуємо про них у блоці з самокатами?
Саме тому, що їх двоколісний транспорт можна орендувати у кожному великому місті Польщі. Знайти їх легко за характерним зеленим кольором і мапою. Окремий додаток завантажувати не потрібно, бо оренда самоката відбувається там само, де й замовлення таксі.

Особливої уваги Bolt заслужив своєю потужністю, оскільки важкі і неповороткі з вигляду, вони розвивають рекордні швидкості і легко витягнуть вас на крутому схилі.

Ціни теж одні з найпривабливіших: розблокування - 0 злотих, хвилина - 60 грош. Такими застали їх ми, проте, боюся, можуть бути зміни.

Інші варіанти самокатів

Друзі, окрім Bolt i Lime ви зустрінете на вулицях самокати ще декількох компаній! Якість і зручність радимо оцінити самостійно, а от з ціновою політикою ми допоможемо!

Hive: 2 zł розблокування / 45 gr хвилина
CityBee: 2 zł розблокування / 45 gr хвилина
Blinkee City: 2.5 zł розблокування / 49 gr хвилина
Bird: 3 zł розблокування / 50 gr хвилина

Ми вже знаємо, що самокат - це весело і зручно, але випустили з виду той факт, що це - транспорт підвищеного ризику.

Саме тому, протягом останніх років, ведуться палкі дискусії відносно рекомендацій щодо користування і правового статусу електричного транспорту. Не будемо вас мучити сухим текстом і виділимо найважливіші пункти:

- водій електро-самокату Польським Правом більше прирівнюється до велосипедиста, проте дає деякі переваги пішохода;
- пересуватися тротуаром можна зі швидкістю - 8 км\год;
- рух в одному потоці з транспортом - 20 км\год;
- велодоріжкою - 25 км\год;
- на пішохідних переходах, виїздах з двору - зменшуйте швидкість, бо водії не завжди встигають відреагувати на раптову перешкоду;
- самокат це всюдихідний транспорт, тому асфальт, стежка в парку, набережна над річкою і круті підйоми з легкістю вам дадуться, проте важливо слідкувати за ямками, коліями та іншими перешкодами, щоб не перелетіти через кермо;
- cлідкуйте за рівнем заряду батареї, бо пристрій має схильність різко зупинятися, що може призвести до травм;
- паркуйте самокат подалі від дороги і велодоріжки. Найкраще підходять велостанції або обочини широких тротуарів.

Пересувайтеся відповідально!

ОРЕНДА СКУТЕРА


Blinkee Scooter

Для любителів ще швидшого і зручнішого пересування Blinkee запустили альтернативу самокатами і велосипедам - електричний скутер!

Користування максимально просте, як у випадку з самокатами: завантажити додаток, підключити кредитку, обрати на мапі транспорт і вирушити на пошуки пригод. Залишити скутер можна будь-де в межах міста.

Що з цінами, запитаєте ви? З цінами все класно: стандартна ціна - 69 грош за хвилину, а для студентів - 59 грош за хвилину. Хорошою новиною є те, що скільки б ви не каталися ціна за день не перевищить 69 злотих.
Тому це ідеальний транспорт для літніх побачень!

АВТОМОБІЛЬ З ПОХВИЛИННОЮ ОРЕНДОЮ

Оренда автомобіля на хвилини - це послуга, яку пропонують найбільші польські міста. Наразі це: Варшава, Познань, Тримісто, Вроцлав та Краків.

Вся ідея базується на простому принципі: оператор послуг надає клієнтам кілька сотень маркованих автомобілів, припаркованих у так званих базах або в різних частинах міста. Автомобіль можна забронювати та забрати біля бази, а можна знайти припаркований на вулиці (мобільний додаток допомагає знайти транспортний засіб).

Вартість оренди завжди складається з двох основних елементів: часу користування автомобілем та подоланої відстані. Водію не потрібно платити за пальне зі своєї кишені. Це забезпечує оператор послуг. За паркування стягується додаткова плата - це стосується лише тих користувачів, які паркують машину, щоб повернутися до неї пізніше, наприклад після здійснення покупок.

Для кого створено сервіс оренди похвилинно?

За ідейою, служба спільного використання автомобілів була створена для людей, які рідко користуються автомобілем, але є постійними клієнтами таксі. Для тих хто живе у великих містах та не мають власного автомобіля (оскільки їм не вигідно його утримувати), але час від часу їм потрібен зручний транспорт, наприклад, щоб дістатися на зустріч, зробити покупки, чи підвезти друзів на вечірку.

Оператори послуг наголошують, що орендувати машину на хвилини дуже вигідно в ситуації, коли альтернативою є наявність власного автомобіля та подолання ним невеликих відстаней.

Traficar

Traficar - єдиний оператор служби спільного використання автомобілів, який пропонує її також за межами Варшави. В даний час орендувати їх автомобілі можна у столиці, Вроцлаві, Кракові, Познані, Тримісті та 14 містах Сілезії та Загленбі.

Користувачі можуть вибирати між автомобілями Renault Clio або іншими мікроавтобусами, але сьогодні ми зосередимося на легкових автомобілях. Сервіс працює в т.зв. вільно плаваючій моделі. Це означає, що транспорт можна забрати по всьому місту та залишити де завгодно. Так що це дуже зручно.

Скільки коштує Traficar?
2,99 злотих - стартова оплата
В даний час Traficar більше не бере плату за час - лише за старт і кілометри
За кожен пройдений кілометр стягується плата в розмірі 1,50 злотих.
Якщо ми вирішимо зупинитися, кожна хвилина коштуватиме 1-15 грош.
Вища плата застосовується з 7:00 до 23:00.
Тож якщо ми вирішимо проїхати 15 км на трафікарі, це має коштувати 25,49 злотих (2,99 злотих на старт + 22,50 злотих за кілометр).
Мало чи багато? Все залежить від того, з чим ми хочемо це порівняти.

4Mobility

На даний момент ця компанія працює у Варшаві, Познані, Жешуві, Тримісті та Седльце, де пропонує водіям різні типи транспортних засобів: Hyundai i30, Mini One, Audi A3, Audi Q3, а також повністю електричні Nissan Leaf та Renault ZOE. Компанія також пропонує мікроавтобуси, але зупинемось на легкових автомобілях.

В даний час компанія, як і інші, пропонує можливість знайти машину «в місті», а також залишити її де завгодно.
Прокат автомобілів працює так само, як і у випадку з Traficar. Все, що вам потрібно - це смартфон із сервісним додатком.

Скільки коштує 4Mobility?
У найдешевшому варіанті (Hyundai i30) потрібно платити 50 грош за хвилину;
Кожен кілометр - це додатково 80 грош;
Одна хвилина простою коштує 12 грош;
У найдорожчому варіанті (Audi Q3) хвилина коштує 75 грош, а кожен кілометр - 90 грош.

InnogyGo!

Третя компанія - Innogy go!
Наймолодший автомобільний обмін у цьому списку. Компанія, яку відкрив столичний постачальник електроенергії і єдина котра пропонує повністю електричний та беземісійний автопарк.

Пропозиція компанії включає 500 автомобілів BMW i3.
На відміну від інших компаній в Innogy go! ми платимо лише за хвилини. Компанія працює лише у Варшаві, і поки що вона не планує поширювати пропозицію на інші міста. BMW доступний у стандартній версії i3 та більш дорогій розширеній опції i3s.
Однак зупинемося лише на першому.

Скільки коштує Inogy?
Плата під час руху становить 1,19 злотих за кожну хвилину
Вартість паркування становить 0,19 злотих за хвилину.
Тож як і в попередніх прикладах, ми припускаємо 15 кілометрів за 30 хвилин. Для простоти я не рахую зупинок (хоча у Варшаві це неможливо). За півгодинну поїздку ми заплатимо 35,70 злотих. Сума вже порівнянна з тією, яку ми заплатили б таксисту.

Panek

Продовжимо знайомитися з операторами "Авто на Хвилини" і цього в цьому розділі розповімо про нашого особистого фаворита - Panek.

В даний момент ця компанія пропонує один з найбільших автопарків та дозволяє покататися на машинах топ класу і працює у Варшаві, Любліні, Кракові, Тримісті та Вроцлаві.

Автомобілі орендують та залишають у робочих зонах компанії. Щоб мати змогу користуватися послугою, спочатку потрібно зареєструватися: це можна зробити за допомогою відеодзвінка, відвідин філії компанії або традиційним переказом.Тоді просто завантажте програму - решта така ж, як у Traficar та 4Mobility.

Скільки коштує Panek?
Хвилина їзди коштує від 55 грош;
Кожен розпочатий кілометр коштує 0,80 злотих;
Одна хвилина паркування коштує 20 грош;
Авто сектору екстрім (BMW I8, Bentley Continental) можна орендувати за 4.99 злотих\кілометр і 3.99 злотих\хвилина.

Знову ж таки, ми посилаємось на наш приклад проїзду 15-кілометрового маршруту. У випадку з Панеком вартість становитиме 20-25 злотих, тож це - припускаючи найдешевший варіант, тобто Toyota Yaris - точно така ж вартість, як у випадку з 4Mobility.

Чому похвилинна оренда авто в Польщі це вигідно?

До появи авто на хвилини люди мали змогу користуватися лише орендою авто на добу і більше. Зазвичай такий автомобіль можна орендувати в аеропорту, біля залізнодорожного вокзалу або автостанції і розрахований він на бізнес гостей міста, туристів та сімей без власного транспорту, але з планом на далеку поїздку.

Повернути авто можна лише в руки агента, де ви його взяли або в іншому місті де у оператора є відділення.

Для оренди автомобіля потрібно відповідати наступним умовам:
- вік від 19 до 75 років (до 30 років оренда дорожча, оскільки страхова надійність водія - нижча);
- наявність водійського посвідчення від 1 року, мати при собі паспорт або інший документ, підтверджуючий особу.

Крім того, потрібно внести страховий депозит (від 100 злотих і вище, в середньому за малолітражні авто - 600 злотих), який віддадуть при повернені авто.

Окрім оренди ви оплачуєте пальне, паркінг, будь-які пошкодження, штрафи, пеню у разі протермінування часу на повернення автомобілю.

Ціни за оренду стартують від 60 злотих\доба за авто з ручною коробкою передач і від 100 злотих\доба за автомат.

ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ У ПОЛЬЩІ

Щоб не втрапити в халепу на дорозі, варто завжди перевіряти правила, які діють у чужій країні. Це можна зробити в туристичному центрі, або просто в інтернеті.

Нижче наведено основні положення, які варто завжди мати на увазі.

У Польщі на дорогах діють наступні обмеження швидкості руху:
- 20 км/год на внутрішніх дорогах житлової забудови
- 50 км/год в населених пунктах
- 90 км/год за межами населених пунктів
- 110 км/год на швидкісних дорогах з двостороннім рухом
- 130 км/год на автомагістралях.
Обмеження швидкості для автотранспорту з автофургонами — 70 км/год.

Фари
На території Польщі будь-який автотранспортний засіб повинен пересуватися з постійно включеним протягом доби ближнім світлом фар.

Безпека
При перевезенні дітей до 12 років повинні бути використані спеціальні тестовані сидіння.
Усі дорослі в автомобілі повинні пристібати ремені безпеки.
Під час руху водіям заборонено користуватися мобільними телефонами, за винятком випадків, коли автомобіль має устаткування, що дозволяє водієві розмовляти з абонентом без використання рук.
Кожен транспортний засіб на польських дорогах повинен бути укомплектований вогнегасником, аптечкою і знаком аварійної зупинки.

Паркування
Паркувати автомобіль можна лише в дозволених місцях. При цьому треба дізнатися, чи паркування є платним і скільки коштує. Деякі місця обладнані автоматами по оплаті стоянки. Відсутність талончика з оплатою на лобовому склі автомобіля карається високим штрафом.

Штрафи
Розмір штрафів за порушення правил дорожнього руху складає від 100 до 500 злотих.