ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ ПОЛЬЩІ


Давайте знайомитися!
Стаття була написана компанією Kampus Study
Kampus Study допомагає зі вступом до ВНЗ Польщі.

Хочеш отримати ще більше корисної інформації?
Запрошуємо відвідати нашу веб-сторінку та блог.

Міський транспорт в Польщі вважається одним з кращих в Європі. У кожному населеному пункті пересуватися можна на автобусах і трамваях, а у віддалені райони їздити на швидкісних електричках. У столиці ще є метро, яке користується популярністю серед місцевих жителів і іноземних туристів.
Як і всюди в Польщі транспорт ходить строго за розкладом, який можна подивитися в Інтернеті або на спеціальних вказівниках. Зупинки завжди виконані в одному стилі, тому слідкувати за маршрутом - досить легко. Навігація населеними пунктами також не викликає проблем, оскільки карти місцевості і маршрутів розміщені на “кожному кроці”.

Сьогодні ми поговоримо про міський транспорт великих міст: ціни на білети, правила проїзду, як не стати жертвою контролерів, в яких застосунках найзручніше прокладати маршрут, чи можна пересуватися містом вночі.
Варшава обслуговує понад 1.2 млрд пасажирів протягом року та пропонує жителям і гостям міста до користування:
- автобуси (в тому числі електричні і низькопідлогові);
- трамваї;
- метро;
- міські швидкісні потяги;
- сезонне водне таксі через Віслу

Для поїздок на транспорті необхідно купувати квитки, які діють на всі види транспорту і обмежуються лише часом їзди та зонами руху:
Strefa 1 - територія столиці, Strefa 2 - передмістя і сусідні міста.

Білети бувають декількох видів (ціни вказано для Strefa 1):
- Міська Карта: існують варіанти на 30 днів і 90 днів, та коштують 110 і 280 злотих відповідно.
- квиток 20 хв. - 3,40 злотих
- квиток 75 хв. - 4.40 злотих
- квиток 90 хв. - 7 злотих
- квиток 24 години - 15 злотих
- квиток 3 дні - 36 злотих
- квиток вихідних днів - 24 злотих

Студенти платять лише 50% ціни.



Транспорт Варшави

Транспорт у Кракові

Туристична перлина прийняла 14 млн. гостей у 2019 році. Громадський транспорт відіграє ключову роль в обслуговуванні мешканців та гостей міста і представлений автобусами та трамваями.
Місто також розділено на дві зони: саме місто і передмістя.

Ціни квитків відрізняються від Варшавських і виглядають наступним чином:

- квиток на одну поїздку - 3.80 злотих
- квиток на дві поїздки - 7.20 злотих
- квиток на 20 хвилин - 2.80 злотих
- квиток 24 години - 15 злотих
- квитки на місяць - від 46 злотих

Важливо знати, що в автобусах немає кондуктора, який завжди перевіряє квитки, але проводяться вибіркові контролі які неможливо передбачити. Штраф за безквитковий проїзд коливається між 160 - 270 злотих.

Транспорт у Катовіце

Розглянемо вартість проїзду в громадському транспорті Катовіце. Найпопулярнішими тарифними планами у туристів можна виділити наступні:
- 20 хвилинний квиток — 3,20 zł.
- 40 хвилинний квиток — 3,80 zł.
- 90 хвилинний квиток — 4,80 zł.
- добовий квиток (24 години) — 14 zł.
- квиток на 7 днів — 44 zł.

Ще однією зручністю громадського транспорту у Польщі є можливість безпроблемного перевезення тварин, дітей у візочках, людей у інвалідних кріслах та велосипедів. У кожному транспорті є спеціальний майданчик відведений для цих цілей. Також старі моделі автобусів і трамваїв з шаленими темпами замінюються низькопідлоговими, а водії уважно слідкують, чи хтось із пасажирів потребує допомоги з посадкою на борт.

Транспорт Лодзі

У Лодзі для пасажирів громадського транспорту розроблені кілька видів проїзних квитків. Найбільш затребуваними у туристів можна виділити наступні:
- 20 хвилинний квиток — 2,80 zł.
- 40 хвилинний квиток — 3,60 zł.
- добовий квиток (діє до 23:59 з моменту компостування) — 11 zł.
- квиток на 5 днів — 33 zł.

Дуже важливим аспектом користування громадським транспортом є зручність навігації. Транспортні компанії і міські управління посилено працюють, щоб маршрути були корисними, очікування при пересадках - мінімальним, а транспорт - не переповненим. Щоб не загубитися серед безліч автобусів і трамваїв існує декілька крутих способів прокладання маршруту.

Отже, найдоступнішим, звісно, є планування у Google Maps, проте розклад руху автобусів не завжди актуальний.
Наступна альтернатива - Jakdojade.pl, місцевий ресурс, доступний на сайті або в якості застосунка. Інформація завжди найбільше відповідає реальності. І класичний спосіб - мапи, які знайдуться на кожній зупинці і розкажуть про автобуси, які проходять цим маршрутом, час руху, найближчі зупинки, вулиці, визначні пам’ятки.